​ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ


Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Παραλίμνι.  Τα εγκαίνια τέλεσε ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκπροσωπώντας την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία βουλευτών της επαρχίας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων κ.α., καθώς και του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κ. Ανδρέα Σωκράτους.  Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.  

Στο χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «τα νέα κτίρια στεγάζουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο ακόμη υπηρεσίες τις οποίες έχουν τόση ανάγκη οι πολίτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».  Πρόσθεσε ότι η ανέγερση των νέων γραφείων «συνολικού εμβαδού 2230 τετραγωνικών μέτρων δεν εξυπηρετεί τους πολίτες μόνο σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αλλά αποτελεί και ένα κρίσιμο συναισθηματικό κρίκο με την κατεχόμενη πατρίδα, καθότι τονίζεται πως η τουρκική εισβολή, μπορεί να αφαίρεσε εδάφη από την επαρχία Αμμοχώστου, μπορεί να οδήγησε στη δημιουργία της πόλης φάντασμα, αλλά δεν κατάφερε κατ' ουδένα τρόπο να καταστρέψει τους μηχανισμούς λειτουργίας της επαρχίας».

Αφού ανέφερε ότι η τουρκική εισβολή «δεν κατάφερε εν τέλει να αποκόψει τους δεσμούς των πολιτών, των ανθρώπων με τη γη που τους ανήκει» σημείωσε πως «οι μηχανισμοί αυτοί παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, δραστηριοποιήθηκαν άμεσα και η λειτουργία τους προσέφερε αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην κατά το δυνατόν ομαλή συνέχεια της λειτουργίας του κράτους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι ο θεματοφύλακας της ακίνητης ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από αυτή» και ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι η εισβολή είχε σαν αποτέλεσμα τα μητρώα Εγγραφής και όλο το αρχείο του να παραμείνουν στα χέρια του εισβολέα, κατάφερε πολύ σύντομα να δημιουργήσει τα προσωρινά μητρώα, για όλη την επαρχία Αμμοχώστου».  «Η δημιουργία των προσωρινών μητρώων έδωσε τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας, αξιοποιώντας ό,τι αρχειακό υλικό υπήρχε στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος. Η προσπάθεια αυτή» συνέχισε «είχε τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί στηρίχτηκε πολύ περισσότερο στις μνήμες και τους ισχυρούς δεσμούς των κατοίκων αυτού του τόπου με τη γη του.  Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θέλοντας να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου ξεκίνησε, κατά προτεραιότητα, στις  αρχές της δεκαετίας του 1990, το έργο της επαναχωρομέτρησης από την Ελεύθερη Αμμόχωστο, με αποτέλεσμα σήμερα η περιοχή ολόκληρη να καλύπτεται από νέα υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας κτηματικά σχέδια».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των κατοίκων είναι κατοχυρωμένο και αποτελεί ισχυρό όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Διευθυντής Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κ. Ανδρέας Σωκράτους, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών για αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της Επαρχίας Αμμοχώστου, Ελεύθερης και Κατεχόμενης, θα είναι και από τα δύο Τμήματα ακόμα πιο γρήγορη, περισσότερο αποτελεσματική και πιο ουσιαστική για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Διευθυντής ΤΚΧ με τη σειρά του ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών, που προώθησε το αίτημα και τις διαδικασίες για την στέγαση των δύο αυτών υπηρεσιών στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς επίσης και  τις τοπικές αρχές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία όλων, τόσο με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όσο και με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα γίνει ακόμα πιο άμεση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία αποδόθηκε στους Λειτουργούς και όλους τους συναδέλφους, τόσο των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όσο και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και των Κεντρικών τους Γραφείων, που μεθοδικά και ακούραστα εργάστηκαν για να μπορούν τα Τμήματα να εργάζονται σε αυτά τα γραφεία από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ο Διευθυντής δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Διεύθυνσης και όλου του προσωπικού, ιδιαίτερα του Τμήματος, για δημοσιεύματα και ατεκμηρίωτες αναφορές της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με απόλυτο σεβασμό στην πέραν των 160 χρόνων ιστορία του, θα συνεχίσει την πολύπλευρη προσφορά του με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στον πολίτη και τον ρόλο και την αποστολή του.  Σεβαστές οι απόψεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Ο σεβασμός όμως στις άοκνες προσπάθειες και της Διεύθυνσης και του προσωπικού του Τμήματος είναι για το Τμήμα: δικαίωμα και απαίτηση.

Καταληκτικά ο Διευθυντής ΤΚΧ ευχήθηκε όπως σύντομα εγκαταλείψουμε τα κτήρια αυτά και να στεγαστούν οι υπηρεσίες μας στην πόλη της Αμμοχώστου, όπου λειτούργησαν από το 1858 μέχρι και την αποφράδα μέρα του 1974, που η κατοχή τις υποχρέωσε στην προσφυγιά.