Παρουσίαση Διευθυντή ΤΚΧ στο 17ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης

Ο Διευθυντής TΚΧ, Δρ. Ελίκκος Ηλία, προσφώνησε, σήμερα, Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, το 17ο Συνέδριο & Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων, με θέμα “Το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο ως Πυλώνα της Ανάπτυξης και Αγοράς Ακινήτων”.

Ο Διευθυντής ΤΚΧ ανάφερε ότι το Τμήμα παραλαμβάνει περίπου 110.000 μεγάλες υποθέσεις ετησίως αλλά και πολλές άλλες χιλιάδες μικρότερες, ενώ διαχειρίζεται 1,6 εκατομμύρια γεωτεμάχια και 2,1 εκατομμύρια έγγραφες. Διαχειρίζεται, όπως είπε, δεκάδες εκατομμύρια δικαιώματα και περιορισμούς, ενώ είναι ο επίσημος χαρτογραφικός, υδρογραφικός και γεωδαιτικός οργανισμός του Κράτους. Όσον αφορά στη συμβολή του Τμήματος στην αγορά των ακινήτων, ο Δρ.. Ηλία ανάφερε ότι το 2022 υπήρχαν 20.800 πωλήσεις ακινήτων αξίας €4,18 δισεκατομμυρίων, σημειώνοντας τη σημασία της αγοράς αυτής και, ότι, συγκρίνοντας το με το ΑΕΠ της χώρας, είναι πολύ υψηλό το νούμερο.

Οι υποθήκες ανέρχονται σε €3,29 δις και ευχήθηκε όπως οι υποθήκες αυτές να μην οδηγούν σε κόκκινα δάνεια. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνονται μάθημα για το σήμερα έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές εξόφλησης για τα υποθηκευόμενα δάνεια, σημείωσε. Αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο σύστημα του Τμήματος, είπε ότι αυτό είναι ένα καμπανάκι για να θωρακιστούμε ως Τμήμα και να γίνουμε καλύτεροι.

Ο Διευθυντής ΤΚΧ σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση του Τμήματος Κτηματολογίου, ξεκίνησε από το 1999 και είναι από τα πρώτα Τμήματα του Κράτους που έγιναν ηλεκτρονικά, σημειώνοντας ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το Τμήμα είναι ηλεκτρονικό. Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού κτηματολογίου, γίνεται αντιληπτό από όλους ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες, σημειώνοντας ότι, αυτό δεν έγινε εφικτό πλήρως ακόμη.

Τελικός στόχος, είπε, είναι η δημιουργία του «άυλου κτηματολογίου», όπου θα εξαλειφθεί η χρήση χαρτιού, σημειώνοντας ότι το Τμήμα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ηλεκτρονικό κτηματολόγιο παραμένει ως υποσύνολο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις, καθώς πρέπει να αναπτυχθούν και οι άλλες υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας – που έχει κάνει τεράστια βήματα – σημείωσε, και οι Επαρχιακές Διοικήσεις. Πρέπει ακόμη, να μειωθεί και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός ανάμεσα στους πολίτες, πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι αναγνωρίζει ότι το Τμήμα πρέπει να μειώσει το χρόνο αδειοδότησης των αναπτύξεων και το χρόνο έκδοσης των τίτλων, προσθέτοντας ότι, το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό στις περισσότερες επαρχίες και συνεχίζεται η εντατική προσπάθεια. Ζήτησε παράλληλα, από τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, οι υποδομές που κατασκευάζονται στην Κύπρο, να είναι σύμφωνα με τους όρους που θέτουν οι αρμόδιες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές.

Για τη διαδικτυακή Πύλη του Τμήματος, είπε ότι λειτουργεί σήμερα μέρος της και αναμένει να λειτουργήσει πλήρως την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα νέο περιβάλλον. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σύστημα θα αγκαλιαστεί θετικά, καθώς είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη.

Ο Ιστότοπος είχε 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, είπε ο κ. Ηλία, εκφράζοντας την ευχή να είναι πολύ περισσότεροι οι επισκέπτες φέτος μετά και από την πλήρη λειτουργία.