Βίντεο – Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας συμβάλλει στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή του στο έργο «Διασυνοριακή συνεργασία για εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» (ΘΑΛ-ΧΩΡ 2). Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου €2.714.000. Στο έργο συμμετέχουν 7 Δικαιούχοι, εκ των οποίων κύριος δικαιούχος είναι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.  Εκτός από το ΤΚΧ, οι υπόλοιποι δικαιούχοι στην Κύπρο είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο εν λόγω έργο, το ΤΚΧ έχει προϋπολογισμό ύψους περίπου €510.000. Το έργο ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 είναι συνέχεια προηγούμενου έργου, του ΘΑΛ-ΧΩΡ με το ίδιο εταιρικό σχήμα.

Στόχος του έργου είναι η εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στις δύο χώρες. Ο ρόλος του ΤΚΧ είναι η παροχή της γνώσης του θαλάσσιου χώρου στην Επιτροπή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023. Το ΤΚΧ έχει ετοιμάσει Εθνική Υδρογραφική Βάση Δεδομένων, την οποία συνεχώς εμπλουτίζει με δεδομένα για τις δραστηριότητες στο Θαλάσσιο Χώρο και δεδομένα από αποτυπώσεις του βυθού της Θάλασσας. Στο πλαίσιο των δύο έργων, το ΤΚΧ έχει Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους για την παράκτια ζώνη μέχρι το βάθος των 50μ, ενώ με διάφορες συνεργασίες έχει επεκτείνει την γνώση μέχρι τα 250μ βάθος. Τέλος, μέσω του έργου ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, το ΤΚΧ έχει εξασφαλίσει εξοπλισμό για την διενέργεια Υδρογραφικών Αποτυπώσεων με την δυνατότητα αποτύπωσης του βυθού μέχρι τα 500μ βάθος.

Το έργο έδωσε τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός «θεσμικού πόλου» από τρεις καθ’ ύλην αρμόδιες εθνικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας για τον ΘΧΣ, που υποστηρίζεται τεχνικά από τον «διασυνοριακό επιστημονικό πόλο» τεσσάρων πανεπιστημίων που εξειδικεύονται στη συλλογή, αποτύπωση και διαχείριση θαλάσσιων πληροφοριών και δεδομένων. Πρόκειται για μια συνεργασία–κλειδί με σαφή διασυνοριακό προσανατολισμό και στόχο την από κοινού επεξεργασία/ κατάρτιση των εθνικών θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο. Η συνεργασία αυτή εδράζεται στη βάση ενός κοινού διασυνοριακού πλαισίου ολοκληρωμένης θαλάσσιας διακυβέρνησης, γύρω από ένα κοινό θαλάσσιο σύνορο Κύπρου και Ελλάδας, δύο χωρών που καλούνται να οικοδομήσουν τη διασυνοριακή τους συνεργασία στον κοινό Θαλάσσιο Χώρο.

Η Κυπριακή πλευρά είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων.

thalassios-chorotaksikos-sxediasmos